Company Logo

MediasBrowser powered by Mainstream Data

Study Centre at St John’s College Library, Oxford, United Kingdom. Architect: Wright & Wright Architects LLP, 2019.

Study Centre at St John’s College Library, Oxford, United Kingdom. Architect: Wright & Wright Architects LLP, 2019.
:DGIL-0313-0099
: Atrium with view towards Otranto Passage and stairway to historic library. Study Centre at St John’s College Library, Oxford, United Kingdom. Architect: Wright & Wright Architects LLP, 2019.
:No
:N/A
:4871 x 3445 pixels
:14/05/2019
:No Restriction
:Dennis Gilbert/VIEW
:61616
:Study Centre at St John’s College Library
:Study Centre at St John’s College Library, Oxford, United Kingdom. Architect: Wright & Wright Architects LLP, 2019.
:Oxford
:United Kingdom
:Wright & Wright Architects LLP
:www.wrightandwright.co.uk
:Education
:University
:2019
:VIEW Architecture
:The beautiful addition to the fabric of St John’s doubles the current number of seats available for readers and doubles the present shelving space for the collections. It brings the old and new parts of the College together physically and once again positions the library facilities at the heart of St John’s. The building is linked to the existing historic Library in Canterbury Quad, and significantly improves facilities for students and staff. It sits on four floors at the centre of the College’s extensive site. It is linked to the northern end of the Canterbury Quadrangle on both the ground and first floors. New and old buildings coexist harmoniously within the context of the College’s beautiful grounds. 
Inside, the spaces are bathed in natural light, thanks to a combination of tall vertical glazing, rooflights and internal windows. The design is an elegant, pared-down conception, which uses a restrained palette of colours and fine materials.  The artist Susanna Heron has created an abstract sculptural stone relief in the stone wall of the President’s Garden. This sculpture produces an interplay of shadows and reflections in the pool below, helping to generate an ever-changing, rippling effect of light in the informal study area on the ground floor of the building.
:Study Centre at St John’s College Library; architecture; education; University; Europe; United Kingdom; Oxford; 2019; 21st Century; Wright & Wright Architects LLP; Nobody; Full Frame; general view; day; interior; study centre; addition; academic library; academic education; Canterbury Quad; student facility; staff facility; Otranto Passage; passage; Clipsham limestone; stairway; stone floor; oak stairway; contrast; modern; glazing; atrium; old and new; reception; joinery; oak; stone steps
:H
:I
:Colour
:Nobody
:Full Frame
:N/A
:General view
:Day
:Interior
:Dennis Gilbert
:DGIL-0313-0099.jpg
:www.viewpictures.co.uk