Company Logo

MediasBrowser powered by Mainstream Data

The Gallery House, Bansberia, India. Architect: Abin Design Studio, 2020.

The Gallery House, Bansberia, India. Architect: Abin Design Studio, 2020.
:ESUM-0447-0005
: Ariel view. The Gallery House, Bansberia, India. Architect: Abin Design Studio, 2020.
:No
:N/A
:01/02/2020
:none
:Edmund Sumner/VIEW
:61997
:The Gallery House
:The Gallery House, Bansberia, India. Architect: Abin Design Studio, 2020.
:Bansberia
:India
:Abin Design Studio
:http://www.abindesignstudio.com
:Culture And Entertainment
:Cultural Centre
:2020
:VIEW Architecture
:The client of Wall House procured a parcel of land across the street from his home as a parking lot for his vehicles. Abin design studio (ADS) was approached to provide for a garage structure with staff quarters above. Given its simple program, ADS convinced the client to use this opportunity for doing a lot more and think of how it could give back to the community, re-purposing the ground floor as a community hall rather than a parking area. The upper floor was then developed into a multipurpose-room, lounge, and pantry. This space primarily hosts tuition classes and yoga sessions to the local community. At night, it functions as a dormitory for resident staff. The design team comments: ‘The client enjoys a sense of pride and joy of ownership seeing the space put to good use.’ Abin design studio‘s Gallery House takes cues from the terracotta temples of Bengal. Exposed brick masonry walls inlaid with ceramic blocks define the building envelope as a contemporary expression of the traditional inspiration. Collaborating with a ceramic artist, the team collected rejected ceramic blocks which had been produced for industrial use while terracotta bricks were sourced from a riverside brick field nearby. These two materials were combined by local craftsmen into a hybridization of masonry patterning.
:The Gallery House; architecture; culture; entertainment; Cultural Centre; Asia; India; Bansberia; 2020; 21st Century; Abin Design Studio; Nobody; Full Frame; day; exterior; brick; organic ; experimental ; community; community centre; brickwork; terracotta; exposed brick; ceramic; Indian; simple; joyful; aerial view; distant view; view from above; rooftops; tree; trees; palm tree; palm trees; skyline; street view; exterior facade
:I
:Nobody
:Full Frame
:N/A
:Aerial view
:Day
:Exterior
:Edmund Sumner
:ESUM-0447-0005.jpg